Gizella-díj

Díjátadó:

A helyszín: 2000 Szentendre, Városház Tér 3. (Díszterem)
Időpont: 2019. szeptember 27. péntek 18 óra

Kérem engedjék meg hogy bemutassuk díjazottjainkat, illetve a díj megálmodóit:

Gizella – díjasok névsora:

Árki Marcell

Dunakanyar Általános Iskola
(2017)

Szebeni Eszter

Barcsay Jenő Általános Iskola
(2016)

Gacsal Vivien

Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény
(2015)

Berényi Kinga

Izbégi Általános Iskola
(2014)

Kellár F. János ImmánuelA Gizella-díjat Kellár F. János Immánuel író, költő, művészettörténész, a szentendrei Csevej estek házigazdája, a Jóra Való Törekvés Alapítvány igazgatója alapította 2013-ban, s ahogy megfogalmazta, a díj létrehozásánál a jóakarat, a példamutatás, az értékteremtés jelentette a fő motivációt számára.

“A díjra minden szentendrei általános iskola állíthat egy-egy jelöltet május 7.-ig (Gizella nap), mely után egy összehívott bizottság dönt minden évben a díj odaítéléséről.
A díj nem tanulmányi eredményeket hivatott elismerni, hanem hogy a jelöltek tetteiben fellelhető legyen az önzetlenség, emberiesség, tolerancia, segítőkészség, becsületesség, áldozatkészség, a környezethez való pozitív hozzáállás, vagy maga a szeretet. A díj odaítélése sohasem lehet politikai eszköz, a díj kapcsán nem merülhet fel előítélet vagy bármiféle megkülönböztetés!”


Fodor GizellaA díj névadója Fodor Gizella tősgyökeres szentendrei, aki könyvtárigazgatóként, művelődésszervezőként, magánemberként is rengeteg értéket teremtett, s embersége becsületessége, önzetlensége, a világhoz való viszonya példaértékű, neve méltó a díj eszmeiségéhez.


piA Gizella-díj elnyerhető érdemrendjének tervezője, a Munkácsy-díjas lokálpatrióta szobrászművész Pistyur Imre volt, aki egyúttal támogatta a díj azon eszmeiségét is, hogy az összes jelölt elismerésben részesüljön, oklevelet kapjon, s nevük felkerüljön minden hivatalos fórumra.

 

A díj átadójára minden év szeptember végén, a szentendrei Városháza dísztermében kerül sor, ünnepi műsorral egybekötve.